Nya DNA-tester avslöjar att nästan all importerad honung som säljs i svenska butiker inte är äkta.
Bakom avslöjandet står Biodlingsföretagarna, som med hjälp av ny teknik testat 40 olika produkter i dagligvaruhandeln. Resultatet är häpnadsväckande: endast fyra burkar visade sig innehålla riktig honung – alla producerade i Sverige. De övriga 36 burkarna, som importerats, bestod till största delen av sockerlösningar och sirap.
“Vi är chockerade över omfattningen”
– Vi visste att det fanns fuskprodukter, men omfattningen är chockerande, säger Yngve Kihlberg, ordförande för Biodlingsföretagarna, till SVT Nyheter. Han varnar för att den kinesiska fuskhonungen inte bara lurar konsumenter, utan också slår hårt mot europeiska biodlare.
“Det flödar in kinesisk fuskhonung som smakar som honung. Men konsekvenserna slår ut de europeiska biodlarna, minskar pollineringen och hotar den biologiska mångfalden”, säger Kihlberg.
Livsmedelsverket maktlöst – beslut väntar på EU
Livsmedelsverket bekräftar att de tagit del av resultaten och ser allvarligt på problemet. Men enligt enhetschefen Maria Florin kan myndigheten inte agera:
“Eftersom honungsfrågan ligger hos EU kan vi inte själva plocka bort produkterna. EU-kommissionen måste först godkänna DNA-testerna som en ackrediterad metod.”
Det innebär att fuskhonungen fortfarande får säljas tills vidare, trots att testerna tydligt visar på oegentligheter.
Dagligvaruhandeln avvaktar
Svensk Dagligvaruhandel säger att de kontaktat sina leverantörer, men att nuvarande testmetoder fortfarande visar produkterna som “honung”.
“Vi vill gärna byta ut testmetoderna om de inte fungerar, men vi måste invänta EU beslut om DNA-testernas ackreditering,” säger Martin Andersson, näringspolitisk ansvarig.
En europeisk utmaning
Problemet med falsk honung är inte unikt för Sverige. Det berör hela EU biodlare, och frågan om nya testmetoder ligger nu på EU-kommissionens bord. Tills vidare fortsätter svenska konsumenter att köpa “honung” som till stor del består av socker – en bedräglig produkt som undergräver både förtroendet och framtiden för europeisk biodling.
Källa: SVT Nyheter Publicerad 28 maj 2025, uppdaterad 27 juni 2025